Târguşor

 

Kuthy Sándor


(Konyár, 16. oct. 1783.  Târguşor, 26 mai 1851.)

preot reformat, protopop

Fiul preotului reformat Kuthy Sándor din Konyár, tatăl romancierului Kuthy Lajos. Studiile şi-a terminat în Debreţin şi Göttingen. Din 1810 este preot la Valea lui Mihai, din 1814 preot la Săcuieni Bihor. Din 1828 până la moarte timp de 23 de ani este preot la Târguşor. În 1846 a primit titlul de protopop, este mare susţinător al revoluţiei din 1848. El a fost în acelaşi timp şi autorul unor articole şi poezii.

Kuthy Lajos


(Valea lui Mihai, 9. ian. 1813.  Oradea, 27. aug. 1864.)

romancier şi dramaturg romantic

Este fiul preotului-protopopului reformat Kuthy Sándor. Deşi s-a născut la Valea lui Mihai, familia s-a mutat la Târguşor, unde ca adult petrece timp mai scurt sau mai îndelungat. În anul trei de la Facultatea de Teologie din Debreţin îşi schimbă profilul şi trece la Drept. El devine subnotar al judeţului Bihor, după aceea practicant de drept şi secretar în parlament. Timp de un an a fost în închisoare din cauză că a participat la mişcările revoluţionare ale tinerilor de la universitate. În 1843 a devenit secretarul privat al contelui Battyányi Lajos  a prim-ministrului, martirului din Arad  şi a participat la administraţia guvernului de revoluţie. După căderea luptei pentru libertate trebuie să pribegească, dar mai târziu s-a predat şi astfel a primit graţie, mai mult a primit un post de comisar şi comite şef al judeţului. Popularitatea lui a scăzut din cauza supunerii puterii. Dramele, nuvelele şi romanele poliţiste scrise de el au avut mare success în timpul lor. Academia Ştiinţifică Maghiară l-a ales în 1843 ca membru corespondent, iar Asociaţia Kisfaludy l-a luat în 1845 între membrii ei.

Csuthy Zsigmond


(Doboz, 1814.  Kajdacs, 22. nov. 1884.)

preot reformat, rector şcolar, osândit politic

După terminarea studiilor de drept şi teologie din Debreţin ajunge la Târguşor ca rector şcolar. Între 1838- 1841 a fost lângă preotul Kuthy Sándor, iar după aceea a fost ajutor de preot în mai multe localităţi. După discursul lui lângă Declaraţia de independenţă, şi discursul bisericesc, care a fost şi publicat, Csuthy Zsigmond a fost arestat ca preot din Verőce şi a fost dus în faţa tribunalului militar. După un an de închisoare sentinţa a fost moarte, care a fost schimbată pe şase ani de închisoare în cetate, până ce în 1853 prin amn estie a fost eliberat. Conform ordinului absolutismului preoţii condamnaţi de tribunalul militar au avut voie să lucreze dar numai ca capelani sau numai lângă oamenii de încredere sub supraveghere strictă. Pe la sfârşitul vieţii lui a devenit preot la Kajdacs. El a scris şi a publicat istoria bisericii protestante maghiare de la pacea din Satu Mare până la ordinul de toleranţă, 1712-1782 (Debreţin 1878).

Nagy Sándor


(Sárospatak, 03. mart. 1844.  Budapest, 17. iun. 1918.)

bibliotecar la institutului politehnic, profesor de stenografie şi caligrafie

După terminarea studiilor de teologie din Sárospatak şi Debreţin a devenit învăţător prima dată la Târguşor, după aceea la Baia Sprie. Începând cu anul 1869 a devenit bibliotecarul institutului politehnic din Budapesta. A câştigat merite în domeniul simplificării, perfecţionării şi popularizării stenografiei. Modelele lui de caligrafie au fost folosite ca bazele caligrafiei din programa şcolară la liceele din Ungaria. A fost redactorul mai multor ziare de stenografie, autorul articlolelor şi cărţilor despre stenografie, caligrafie, istoria scrierii.

Gyenge Árpád


(Târguşor, 13. dec. 1925.  Budapest, 1. iul. 1979.)

actor cu premiu Jászai, artist de cinema

Şi-a terminat studiile la Oradea, apoi a încheiat contract cu teatre provinciale. Din 1950 până la moarte a fost membru al teatrului Madách din Budapesta. Începând din 1959 a jucat în mai mult de 20 de filme. Dintre filmele de televiziune a avut un rol important în producţia  Egy óra múlva itt vagyok (1971). În anul 1968 a primit premiul Jászai.

Cheşereu

 

Keserűi Dajka János


(Cheşereu, 1580  Alba Iulia, 18. mai 1633.)

episcop reformat, scriitor bisericesc şi culegător de cântece

După terminarea studiilor în străinate s-a întors acasă prima dată fiind preot la Oradea (1611), după aceea la Alba Iulia (1615) şi preotul de curte, consultantul voievodului Bethlen Gábor. Până la 18 noiembrie 1618, ziua în care a murit, a fost episcopul bisericii reformate din Transilvania. El a stabilit biserica reformată, fiind împotriva influenţei ideilor unitariene. Are un rol important în formarea cărţii oficiale de cântece  Öreg graduál (1636) legată de numele episcopului Geleji Katona István, publicat după moartea sa. În septembrie 1995 în biserica reformată din Cheşereu în cadrul unei slujbe festive o placă comemorativă a fost inaugurată în memoria episcopului. Originea lui din Cheşereu este dovedită nu numai prin numele de Cheşereu folosit de el însuşi şi de alţi oameni, dar şi prin numele Dajka înregistrat în Cheşereu în anul 1599, şi răzorul Dajka cunoscut şi astăzi. Numele Dajka a fost folosit în Cheşereu ultima dată de fiicele lui Dajka István, care s-au născut la începutul secolului 20.

Radics Antal


(Cheşereu, 12. nov. 1726.  Cseklész, 15. sept. 1773.)

călugar iesuit, fizician, profesor universitar din Nagyszombat

Radics Antal născut la Cheşereu a fost preot de sacrificiu iesuit şi profesor, doctorul filozofiei, mai târziu preot. El intră în ordinul iesuit în anul 1746. El predă matematică la Universitatea iesuită din Nagyszombat, înfiinţată de episcopul Pázmány Péter, apoi predă filozofie la Budapesta, după aceea istoria bisericii şi  universală iarăşi la Nagyszombat. În 1769 devine preot lumesc: preot la Cseklész. A scris manuale de fizică, filozofie şi logică, cărţi depsre viaţa lui Loyolai Szent Ignác, fondatorul ordinului iesuit şi despre Sfânta Maria.

Ercsei Dániel


(Cheşereu, 1744  Mezőtúr, 05. feb. 1809.)

preot, protopop reformat, fondator de şcoală

Este fiul preotului Ercsei Zsigmond din Cheşereu. Şi-a terminat studiile teologice la colegiul din Debreţin şi la universitatea din Bazel. Din 1777 până la moarte a fost preot în Mezőtúr, din 1804 protopopul zonei Heves-nagykunság. Pe lângă sarcinile de preot el era interesat şi în limbele estice, se ocupa mai ales cu limba ebraică. El a reînfiinţat liceul reformat din Mezőtúr şi a fost fondatorul bibliotecii acestuia. Fiul lui, Ercsei Dániel (1781-1836), filozof, statistician, a scris primul studiu statistic maghiar ( Statistica I. Magyarország statisztikája , Debr. 1814). Fiica lui Klára a fost nevasta lui Budai Ézsaiás, profesor din Debreţin şi episcop. Júlianna, nepoata fratelui lui, Sámuel preot la Salonta, s-a căsătorit cu poetul Arany János. Din familia Ercsei 19 membrii au devenit preoţi reformaţi. .

Csécsi Nagy Imre


(Cheşereu, 28. nov. 1804.  Debreţin, 23 iul. 1847.)

medic, naturalist, profesorul colegiului din Debreţin

Este fiul preotului reformat Csécsi Nagy János din Cheşereu, tatăl preotului Csécsi Nagy Miklós din Satu Mare apoi Makó. Fratele lui a fost şi el preot la Cheşereu. Diploma de medic şi-a primit în 1837 la Viena.

Pa lângă practica medicală din Debreţin s-a ocupat şi de ştiinţe naturale. În 1839 a fost ales la catedra de ştiinţe naturale a colegiului reformat din Debreţin, unde a fost profesor a mineralogiei, botanicii, chimiei. În 1844 este ales ca membru corespondent al Academiei Maghiare de Ştiinţe. Este autorul multor studii botanice, geografice, de medicină şi a unei cărţi cu titlul  A tiszta erkölcs tudományáról.

Böszörményi Jenő


(Cheşereu, 23. apr. 1872.  Budapest, 8. aug. 1957.)

inginer mecanic, proiectantul primului motor-Diesel maghiar

Numele lui original este Goldhammer. Studiile de inginer şi-a terminat la Zürich în 1893. Prima dată a lucrat la fabrica Ganz, după aceea a fost expert Diesel în Fabrica de armament şi maşini. Aici a proiectat şi a fabricat primul motor-Diesel maghiar în 1899. Rudolf Diesel, care a construit cu doi ani mai devreme primul motor numit după el, ca semn de apreciere a spus despre varianta maghiară dezvoltată că este capodopera maghiară. Din 1903 Böszörményi a fost chemat să lucreze ca inginer şef la Westinghouse, fabrica de maşini, după aceea a primit sarcina de a conduce fabrica filială la Arad, unde s-a ocupat şi cu proiectarea automorului bezină-electric ă . Între 1924- 1931 a condus fabricaţia maşinilor la Fabrica Maghiară de Maşini.

Számadó Ernő


(Budapest, 11. dec. 1907.  Cheşereu, 30. mar. 1983.)

poet, scriitor de poveşti, condamnat politic

Din ucenicul uriaş, curieul, actorul călător şi pictorul a devenit un poet, al cărui volum cu poezii şi poveşti au fost publicate la Budapesta înainte de război. După război îşi caută loc de refugiu, şi îşi găseşte adăpost în Cheşereu, Cheşereu şi Valea Ierului fiind sursele lui de inspiraţie. În iunie 1958 împreună cu alţi 73 membrii ai grupului din Valea lui Mihai reprezentat de Sass Kálmán, a fost arestat pentru înaltă trădare şi complot armat împotriva regimului. Cu mulţi tovarăşi de a lui a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A fost eliberat în 1963, cei 20 de ani rămaşi din viaţa lui şi-a petrecut la Cheşereu în împrejurări sărace. În 1983 a fost înmormântat în cimitirul reformat. Şcoala generală din Cheşereu poartă numele lui din 1997.

(Sălacea, 19. sept. 1914.  Maramureş, 20. ian. 2004.)

preot reformat, condamnat politic, scriitor de amintiri

După terminarea studiilor teologice de la Cluj Napoca, între 1937- 1940 a fost preot ajutor lângă Orosz Lajos preot-proprietar. Ca profesor de religie cu diplomă predă prima dată în Maramureş după aceea la Valea lui Mihai. Din 1949 este preot în Olosig. În 1953 este preot şi la Târguşor. În 1958 şi el este arestat împreună cu grupul din Valea lui Mihai. Este condamnat la moarte împreună cu Sass Kálmán, dar datorită mijlocirii fratelui său sculptor Balaskó Nándor a fost prima dată condamnat la închisoare pe viaţă, după aceea la 25 de ani. În 1964 este eliberat prin amnestie. În amintirile lui scrise în 1983-1984, publicate în 2001 cu titlul  Élet a föld alat scrie despre anii petrecuţi în Cheşereu, despre procesul lui Sass Kálmán şi experienţele trăite la închisoare.

Cherechiu

 

Sass Károly


(Nyírmeggyes, 12. apr. 1819.  Albiş, 01. iul. 1895.)

preot reformat, gardian naţional din 1848-49 şi preot de campanie

În 1845 a fost învăţător la Cherechiu, unde a predat educaţie fizică şi antrenament militar. În 1848 este ajutor preot la Tiszafüred. În lupta pentru libertate din 1848- 1849 a fost gardian naţional, apoi preot de campanie a primului corp de armată honved. A fost prezent şi la ocuparea cetăţii Budavár. După învingerea luptei pentru libertate a găsit adăpost la Marghita şi de aici ajunge ca preot la Albiş în 1854. În 1853 şi 1855 el este acel ajutor preot care face serviciu de înmormântare la Târguşor. În multe articole publicate de el îşi aminteşte de cele întâmplate în lupta pentru libertate. Monumentul lui funerar este în cimitirul din Albiş. Nevasta lui a fost Julianna, fiica lui Csécsi Nagy József preot din Cheşereu.

Koczkás Sándor


(Diosig, 28. ian. 1926.  Cherechiu, 25. mar. 1991.)

povestitor

Poveştile spuse de povestitorul din Cherechiu au fost înregistrate, colectate şi publicate de Fábián Imre, culegător de folclor. Prima publicaţie individuală a poveştilor lui a fost în 1984 cu titlul  Világszép asszony, iar în volumul de culegeri de poveşti hazlii şi picante cu titlul  Eredeti bihari népmesék, au fost publicate şi de a doua oară. A treia ediţie care conţine 37 de poveşti şi are titlul  Koczkás Sándor meséi a fost publicată în 2004. Poveştile lui picante şi hazlii şi basmele de zâne sunt toate pentru adulţi. Poveştile arhaice nu au întotdeauna un sfârşit pozitiv, adesea ori personajele pozitive şi negative se schimbă.

Go to top