Aşezare şi accesibilitate


Din 1968, de la restructurările administrative, comuna Cherechiu este alcătuită din Cherechiu, Cheşereu şi Târguşor. Comuna se află în partea nord-vestică a României şi a judeţului Bihor, spre nord-est de la Săcuieni, şi la sud de Valea lui Mihai.

Cele trei sate sunt aşezate în valea Ierului   pe teritoriul mlaştinei de pe Valea Ierului desecată pe la sfârşitul anilor 60   şi pe dealurile mai mici care o înconjoară, la o altitudine de 100-180 m.

Teritoriul comunei este vecin cu alte patru comune: la sud cu Săcuieni, la vest cu Şimian, la nord cu Tarcea, la est cu Buduslău. Satele sunt: Olosig, Săcuieni, Şilindru, Şimian, Tarcea, Adoni, Albiş.

Comuna se întinde pe cele două părţi ale canalului Ierului şi pe drumul principal nr. 19 Oradea   Satu Mare (E-671). Târguşor se leagă de drumul principal printr-un drum de legătură dinspre est, iar Cherechiu se leagă dinspre vest, panoul lor cu numele localităţii se află la începutul drumului de legătură. Cheşereu poate fi accesat prin Cherehiu pe un drum parţial modernizat, pe un drum de legătură de 8 km de stare proastă. Târguşor este la 2 km.

Comuna este departe de oraşe, de la punctul de legătură Cherechiu pe drumul nr. 19 Valea lui Mihai este la o distanţă de 20 km , Marghita la 21 km , Oradea la 47 km , Carei la 51 km , Satu Mare la 86 km .

Trecerea graniţei pe cale publică şi cale ferată se face la: Nyírábrány- Valea lui Mihai (la 8 km de la Valea lui Mihai), şi la Létavértes-Săcuieni (la 10 km de la Săcuieni) care s-a deschis în 2004. Prin linie aeriană Debreţin este la numai 45 km, astfel acesta poate fi considerat cel mai apropiat oraş mare.

Go to top