Turizmus


Asszonyvásárán a közel 50, lépcsozetesen elhelyezkedo pincékbol álló Pinceerdo, Érkeseruben a 100-nál több pincébol álló Pincevölgy, Kiskerekiben pedig a Botos-kerti és Öreg-hegyi pincesorok orzik az egykor virágzó szolotermesztés emlékeit. Kiskereki határában, az országút mellett állhatott egykor a nótában is megörökített "kiskereki betyárcsárda".

Az egykori nád- és gyékényfonó népi mesterek kihaltak, néhányan azonban ma is még megújítják nádfedeles házukat, a legtöbb estében azonban a nád helyére cserép vagy pala került. A mocsár lecsapolásával a hagyományos halászat is eltunt. Foleg az érkeserui egykori mocsárvilágban volt hagyományos és a mindennapi megélhetés szempontjából is fontos a halászat. A nád, sás és gyékény közötti nádfal-csapdákkal ("vészek") és hálókkal ("mereggyukkel") csónakokból ("hajókkal") fogták a halakat. Az egykori halászok helyét ma a tavacskákban, csatornákban, erekben és árkokban horgászók vették át.

A falun kívüli Kisasszony-szoloje nevu dulo legendája szerint ott egykor kolostor állt: Báthori Gábor testvére Erzsébetet ide zárták, a kolostort leromboltatta a testvére.

Fejlesztési tervek :

a mocsár visszatelepítése főleg Érkeserűben
erdősítés
faluturizmus meghonosítása
falu- illetve tájmúzeum létrehozása
termálvíz kihasználása
egy kihasználatlan kúria van a község területén
A község területén kisebb halastavak vannak: Asszonyvásárán egy gyűjtőtó, Érkeserűben a Linkó. Az Ér-csatornái és holtágai ma is horgászati lehetőséget biztosítanak. Sajnos, az egykori mocsárvidék növény- és állatvilága kihalóban van, de nyomai még fellelhetőek. Gyakori állat az őz, vaddisznó, mezei nyúl, róka, mezei ürge, a madarak közül a fácán, szürke gém, kis kócsag, szárcsa, vízityúk, réti sas, rigófélék. A gólyaállomány fogyóban, évről évre egyre kevesebb fészek van.

Go to top