Fekvése és megközelíthetősége


Kiskereki község az 1968-as adminisztratív átszervezés óta Kiskereki (Cherechiu), Érkeserű (Cheşereu) és Asszonyvására (Târguşor) településekből áll. A község Románia, illetve Bihar megye észak-nyugati részén helyezkedik el, Székelyhídtól észak-keletre, Érmihályfalvától délre.

A három település az Ér völgyében  a 60-as évek végén lecsapolt Érmelléki mocsár területén  illetve az azt körülvevő kisebb dombokon helyezkedik el, 100- 180 m tengerszint fölötti magasságon.

Négy községgel határos a területe: délen Székelyhíd, nyugaton Érsemjén, északon Értarcsa, keleten Érbogyoszló községekkel szomszédos. A települések: Érolaszi, Székelyhíd, Érselénd, Érsemjén, Értarcsa, Éradony, Albis.

A község az Ér-csatorna illetve a Nagyvárad Szatmárnémeti 19-es számú főút (E-671) két oldalán terül el. Asszonyvására kelet, Kiskereki nyugat felől kapcsolódik bekötőúttal a főúthoz, településtáblájuk közvetlenül a bekötőút elején található. Érkeserű Kiskerekin keresztül részben modernizált úton közelíthető meg egy 8 km-es, rossz minőségű bekötőúton. AV 2 km

Távol van a városoktól, a Kiskereki bekötőponttól a 19-es főút mentén Érmihályfalva 20 km , Margitta 21 km , Nagyvárad 47 km , Nagykároly 51 km , Szatmárnémeti 86 km távolságra van tőle.

A legközelebbi közúti és vasúti határátkelőhely: Nyírábrány Érmihályfalva (Érmihályfalvától 8 km-re), valamint a 2004-ben megnyílt Létavértes Székelyhíd közúti határátkelő (Székelyhídtól 10 km-re). Debrecentől légvonalban 45 km távolságra van, mely így a legközelebbi nagyvárosnak tekinthető.

Go to top