Felhívás

A Kiskereki Községi Katasztrófavédelmi Bizottság közleménye

22.03.2020

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Románia belügyminisztere további intézkedéseket rendelt el: 

A legfontosabb intézkedések, melyek vasárnap este 22:00 órától érvényesek:

– Bezárnak a fogászati rendelők, csak a sürgősségi fogorvosi beavatkozások engedélyezettek.

– Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a ruhatisztítók kivételével bezárnak a bevásárlóközpontokban (mallokban) működő üzletek.

– A lakást csak az általános járványügyi előírások betartásával szabad elhagyni. Ugyanakkor az utcán, köztereken nem járhatnak három fősnél nagyobb csoportok, csak akkor ha a csoportot alkotó személyek együtt élnek.

– Azok, akik megszegik a házi elszigetelés szabályait és elhagyják otthonukat, intézményes karanténba kerülnek és további eljárás indul ellenük (pénzbírság). 

– Külföldi állampolgárok nem léphetnek be Románia területére. Abban az esetben ha átutazóban vannak országban, ezt csak egy kijelölt tranzitútvonalon tehetik meg (kivétel: a román állampolgárok családtagjai, a Romániában tartózkodó uniós állampolgárok családjai, romániai tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek és még néhány kategória).

A legfontosabb intézkedések, melyek hétfő este 22:00 órától érvényesek:

– Este 22:00 óra után az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyüket: munkahelyre menni, a mindennapi alapszükségleteket beszerezni, beleértve a háziállatok szükségleteit is, halaszthatatlan orvosi ellátás beteg, idős vagy fogyatékkal élő hozzátartozó, illetve gyermek ellátása/elkísérése, hozzátartozó elhalálozása, tesmozgást szolgáló rövid séta a lakhely közelében.

– A fenti esetben a kijárás csak munkahelyi igazolással vagy saját nyilatkozat alapján lehetséges. A nyilatkozat kötelezően tartalmazni fogja a nyilatkozó teljes nevét, születési dátumát, lakcímét, az otthon elhagyásának megindokolását, dátumot és az aláírást. A nyilatkozatot saját kezüleg is meg lehet írni.

– A hatóságok ajánlása, hogy napközben 6:00 – 22:00 óra között az emberek szintén csak a fentebb említett célokból hagyják el otthonaikat.

Azok a nemzetközi árufuvarozók (sofőrök), akik 2,4 t fölötti gépjárművel végzik az áruszállítást és a munkáltató írásos igazolással tovább dolgoztatja őket, folytathatják tevékenységüket. Ugyanakkor ezen személyek családtagjai vagy mindazok, akikkel érintkeztek, 14 napos házi elszigetelésbe kerülnek kötelezően.

Az egyedülálló idősek, a rászorulók akiknek nincs olyan hozzátartozója, aki segítene bevásárolni, gyógyszert kiváltani, stb. a sürgősségi állapot ideje alatt segítséget kérhetnek a Polgármesteri Hivatal részéről. Anyagi segítséget nincs módunk nyújtani, de aki igényli, ahhoz munkatársunk kimegy és természetesen az illető költségére, de megoldja a bevásárlást, gyógyszer kiváltást, stb.

Érdeklődni, illetve a lehetőséget igényelni a facebook-on, vagy a következő telefonszámokon lehet:

0730 079 724 – Nyiri Sándor polgármester vagy

0735 855 596 – Szabó Zoltán alpolgármester.

Kelt. 22.03.2020

Köszönettel és tisztelettel: Nyiri Sándor, Kiskereki Község Katasztrófavédelmi Bizottságának elnöke


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *